info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket kräver att byggbolag stoppas

Byggnads kräver att det lettiska företaget UPB stoppas som underentreprenör. Facket hävdar att bolaget brutit grovt mot kollektivavtalet, när det räknat in traktamente i lönen.

-Vi vill ha bort företaget från byggarbetsplatser och har därför skrivit till NCC och Skanska, säger Anders Larsson, ordförande för Byggnads i Uppland.
Upprinnelsen är en konflikt mellan Byggnads och det lettiska bolaget UPB på arbetsplatsen för ett nytt campus vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna, Uppsala. Det handlar om en lönetvist.
– De har erkänt att de räknat in traktamenten i lönen för sina lettiska arbetare och hävdar att de har rätt till det. Det är helt oacceptabelt, säger Anders Larsson.
– Med tanke på att arbetarna tjänar 1 147 kronor per dag och 500 kronor av dem är traktamente, blir det inte mycket lön kvar. Det rätta är ju att betala lön och så traktamente utöver det, fortsätter han.

Frågan har först varit uppe i lokala förhandlingar mellan facket och företaget. De slutade i oenighet och nu går frågan vidare till centrala förhandlingar.
Men redan nu vill Byggnads få bort UPB både från arbetsplatsen i Ultuna, där NCC är totalentreprenör och från andra arbetsplatser. Därför har facket skrivit till både NCC och Skanska. Skanska har anlitat företaget tidigare och planerar att ta in dem på arbetsplatser i Stockholm. Kravet till företagen är att de ska ta bort UPB från sin lista med underentreprenörer, så länge de inte betalar rätt löner.

Enligt presschefen Ulf Thorné delar NCC inte Byggnads uppfattning.
– Vi kommer att begära lokala förhandlingar i frågan, säger han.
Dessutom tycker han det är märkligt att begäran kommer innan de centrala förhandlingarna är avgjorda.
-Vi tycker att UPB är en professionell och skicklig underentreprenör som har en uttalad vilja att följa svenska regler och kollektivavtal, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket kräver att byggbolag stoppas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig