info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket kränks även i Sverige

Sverige räknas till de länder i världen där grundläggande fackliga rättigheter kränks. Orsaken är Lavaldomen, enligt en rapport från IFS.

Rapporten som Internationella fackliga samorganisationen (IFS) presenterade i går visar flera dystra siffror för fackrörelsen. Bland annat har 76 fackliga aktiva mist livet och 309 har blivit fängslade det senaste året. Mer än 100 000 personer har hotats.
− Det är nedslående och oacceptabelt att så omfattande våld riktas mot fackligt aktiva, också i Europa. Det visar att vårt arbete med att stödja facklig aktivitet är viktigt och ska stärkas, säger TCOs ordförande Eva Normark och LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en gemensam kommentar.

Lavaldomen kritiseras

Anmärkningsvärt är att Sverige omnämns i rapporten. Det är EU-domstolens Lavaldom 2010 som kritiseras, då Byggnads fick betala ett högt skadestånd för sin blockad mot ett Lettiskt byggföretag som saknade kollektivavtal. Enligt rapporten har domen medfört att fackens rädsla för att betala höga skadestånd gjort att antalet kollektivavtal som tecknas med utländska företag minskat drastiskt.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket kränks även i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig