info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket avvaktar NCC:s utbetalning

I dag ska NCC betala ut den nya högre lönen bolaget ensidigt fattat beslut om i konflikten med Byggnads. Facket väntar nu på om utbetalningen blir verklighet.

Det var i förra veckan som NCC fattade beslut om att de ska börja betala ut en lön på 198:19 kronor i timmen till alla byggnadsarbetare som är berörda av konflikten mellan bolaget och Byggnads i Göteborgsområdet. Orsaken till att NCC nu sätter en egen lön är enligt bolaget arbetsmiljöskäl då flera medarbetare mår dåligt på grund av den långvariga konflikten.
– Vi vill ju självklart följa kollektivavtalet, men samtidigt har vi ett ansvar för våra medarbetare enligt arbetsmiljölagen och vi känner att läget är så psykosocialt jobbigt att vi måste agera, säger Per Kinell, avdelningschef på NCC.
På Byggnads avvaktar nu ledningen en eventuell förhöjd löneutbetalning.
– Vi får se, men kollektivavtalet är glasklart. Om en förhandling strandar är det utbetalningsnivån som gäller, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads och fortsätter:
– Det är bedrövligt att ett av landets största byggbolag agerar så här.
Han vill ändå inte gå händelserna i förväg och i nuläget säga något om hur Byggnads kommer att svara på NCC:s drag. Istället väntar han på att få en bekräftelse på om NCC verkligen betalat ut den högre lönenivån.
– Jag kommer få veta det idag eller i morgon och efter det får vi se hur vi ska gå vidare.
Lönebråket på arbetsplatserna i Västsverige handlar i grunden om vem som ska ha makten över lönebildningen. Runt 20 byggen och 150 byggnadsarbetare är berörda. De som gått på stupstocken – utbetalningsnivån – har haft en lön på mellan 165 och 169 kronor i timmen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket avvaktar NCC:s utbetalning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig