info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fackavdelningar kräver AMS-ledningens avgång

Arbetsmarknadspolitiken har kapsejsat. De arbetslösa får inte den hjälp de behöver. Ledningen för AMS bör avgå. Det menar ansvariga på 13 fackavdelningar runt om i Sverige.

Tio av Byggnads avdelningar runt om i Sverige, samt ett antal fackavdelningar inom Skogs- och Trä, samt Handels, har skrivit på ett upprop som kräver AMS-ledningens avgång.
Fackavdelningarna anser att det inte längre bedrivs någon arbetsmarknadspolitik värd namnet.
– AMS har glömt bort vilka de arbetar för – de arbetslösa. De skickar tillbaka pengar till staten som de inte använder. Det är för bedrövligt, säger Claes Larsson, arbetsmarknadsansvarig på Byggnads Halmstad, och regionchef för Byggnads a-kassa i södra och västra Sverige. Det är han som tagit initiativ till uppropet.
– Jag får samtal från medlemmar som är helt förtvivlade över hur det fungerar. Även om det inte finns några jobb att söka, måste de söka, och om de inte gör det, sätts ersättningen ner eller blir de avstängda.

Enligt Claes Larsson borde de stränga reglerna, om de nu ska finnas, åtföljas av god information och hög tillgänglighet till myndighetens tjänstemän. Men att få kontakt med en arbetsförmedlare kan vara näst intill omöjligt, enligt Larsson.
 – Allt ska skötas via internet. Men många av våra arbetslösa kan inte hantera datorer. Att komma fram i växeln kan ta 45 minuter, helt otroligt. Och förmedlarnas uppgift verkar mest vara att ifrågasätta – inte att vägleda, säger han.
Övriga Byggnadsavdelningar som skrivit under uppropet är Stockholm, Malmö, Sydost, Kalmar, Jönköping, Göteborg, Borås, Dalarna och Hälsingland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fackavdelningar kräver AMS-ledningens avgång