info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fack och arbetsgivare samarbetar mot fiffel

Byggmästarföreningen och Byggnads i Stockholm har inlett ett långtgående samarbete för att få bort fifflet i byggbranschen.

I onsdags gjorde man en razzia mot olika byggföretag tillsammans med polisen.
Nästa vecka görs nya nedslag på olika arbetsplatser i Stockholmsområdet.
-I flera domar har huvudentreprenörer fått bära ansvar för att underentreprenörer inte betalat skatt och för att de använt svart arbetskraft. Domarna har gjort att byggföretagen vill agera för att få bort fifflet, säger Byggettans vice ordförande Lars-Göran Bromander.
Byggnads föreslår, tillsammans med Byggmästarföreningen, att det ska bli obligatoriskt för alla byggjobbare att bära ID-brickor. De båda organisationerna föreslår också att det ska bli obligatoriskt att upprätta listor, där alla underentreprenörer och dess anställda finns med.
-Detta skulle kunna underlätta kontroll av inblandade företag och arbetare. Som det är nu plockas svart arbetskraft in via underentreprenörer. Någon gör jobbet inne på bygget, men ingen vet vem.
Byggmästarföreningen gick för länge sedan ut med en rekommendation till sina medlemmar om att införa ett system med ID-kort, men det fick inte något genomslag.
-Därför vill vi att bestämmelser om ID-handlingar och listor på kontoren skrivs in i kollektivavtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fack och arbetsgivare samarbetar mot fiffel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig