info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facit efter GVK-kontroller: ”Ett otroligt resultat”

Varje år utförs kontroller av badrum och andra våtutrymmen så att de byggs enligt gällande branschregler. Här har ni resultatet för förra året.

Danne Hägg på Jannes Golv i Hudiksvall tror att det kan bli svårt att nå högre än 97.5 procent godkända våtutrymmen. Foto: Privat

Under 2019 genomfördes 1 755 stickprovskontroller av våtutrymmen som är byggda av företag som är anslutna till organisationen GVK (Golvbranschens Våtrums Kontroll). Syftet är att minska vattenskador i badrum, tvättstugor och andra våtutrymmen.

Av de våtutrymmen som granskades förra året blev 97,5 procent godkända. Siffran var något bättre än för 2018 då 97 procent fick tummen upp

Läs också Väletablerat byggbolag i konkurs – trots många ramavtal

– Det är ett otroligt bra resultat, säger Danne Hägg, delägare på Jannes Golv i Hudiksvall.

Går det att toppa?

– Branschen strävar alltid efter att bli bättre, men att nå upp till 100 procent blir nog svårt.

När ett företag som har GVK-certifikat ska bygga ett nytt eller renovera ett våtrum måste de skicka in en våtrumsanmälan. När anmälan är gjord går det även iväg en kopia till någon av landets 19 oberoende GVK-kontrollanter. I anmälan står det när projektet ska börja och hur länge det ska hålla på. Vilka projekt som kommer att granskas väljs ut slumpmässigt. När kontrollanten är på plats tittar de på att jobbet är utfört efter de branschregler som gäller.

En väldigt stor del av alla våtrum förra året fick alltså godkänt. Men det händer även att det blir nedslag. Ofta handlar det om problem med svetsar i inner- och ytterhörn.

– Det låter väldigt dramatiskt när det står ”otätt innerhörn dusch” i ett protokoll. Men skarvarna kollas med pump och luft och själva läckan kan vara mindre än ett nålstick. Så risken för en vattenskada är minimal, i de allra flesta fallen kommer inte ett sådant påpekande leda till att det läcker vatten, säger Danne Hägg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facit efter GVK-kontroller: ”Ett otroligt resultat”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig