info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Få vill bli byggjobbare

Lärarförbundet förfasas över att föräldrar hellre ser att barnen blir snickare än lärare. Men det är fortfarande bara 6 procent som önskar sina barn en framtid som snickare.

Lärarförbundet publicerade tidigare i veckan en undersökning som visade att bara 5 procent av föräldrarna skulle rekommendera sina barn att bli lärare. Samtidigt framhölls det att det var fler, 6 procent, som kunde tänka sig att barnen blev snickare.
– Jag är lite tveksam till undersökningen, säger Patrik Östberg som är enhetschef på Byggnads medlemsenhet. Undersökningen är gjord i en grupp där många har högskoleutbildning och där 66 procent har en årsinkomst på över 400 000 kronor. Men 6 procent är ändå mer än vad tidigare undersökningar, gjorda i samma grupp, har visat.
Hur ska Byggnads göra för att öka intresset för branschen?
– Jag tror att det under de närmaste 10 till 15 åren kommer att förändras. Arbetsgivarna kommer att tvingas se över arbetsmiljön så att den blir bättre. Den gamla typen av byggherrar försvinner.
Vad spelar synen på föräldraledighet för roll?
– Den spelar roll. För drygt tio år sedan var det nästan otänkbart, idag är det bättre. Men acceptansen måste öka. Arbetsgivarna måste se till människan som individ.
Patrik Östberg tycker att det är viktigt att kompetensutvecklingen för byggnadsarbetare blir bättre.
– År efter år prenumererar vi på sistaplatsen bland alla LO-yrken. Byggnads arbetar hårt för att ändra attityden till kompetensutveckling.

Maria Persson
08.-728 49 71
m.persson@byggnadsarbetaren.wonderboys.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Få vill bli byggjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig