info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Få riskbedömningar i små byggföretag

Bara drygt en tredjedel av de små byggföretagen gör riskbedömningar i sin dagliga verksamhet. Det visar en kartläggning som Arbetsmiljöverket gjort.

Kartläggningen har skett i samband med inspektioner inom ramen för hösten EU-vecka. De företag som besökts finns inom VVS, golv-, takläggning, glas, måleri och snickeri. Det är andra året i rad som inspektionerna riktar in sig mot riskbedömningar i dessa branscher och båda gångerna har det visat på stora brister.

I år har 1 440 inspektioner gjorts och 64 procent av arbetsgivarna fick krav. Det är nästan samma andel som i fjol då 1 150 företag besöktes.
-De här företagen verkar inom branscher med mycket omfattande risker och höga olyckstal. Därför måste självklart fler komma igång med detta grundläggande arbete, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket. Att systematiskt gå igenom riskerna och åtgärda dem, är en förutsättning för att kunna jobba säkert, menar han.
Mikael Sjöberg pekar också på att detta är viktigt i en bransch som bygg som har stora risker för fall och ras och där det finns mycket maskiner och fordon, med mera. Hittills i år har närmare 2 200 arbetsolyckor med frånvaro anmälts. I början av oktober hade sju personer förlorat livet i byggolyckor.

Resultaten presenterades i samband med årets Arbetsmiljöriksdag i Stockholm.
Arbetsmiljöverket undersökte i sina inspektioner om riskbedömningar gjorts i företagens dagliga verksamhet och inför förändringar. Besöken har omfattat företag med upp till 49 anställda.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Få riskbedömningar i små byggföretag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig