info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Få dödsolyckor prövas i rätten

Få arbetsgivare ställs tills svars för dödsolyckor på arbetsplatser. Svag lagstiftning och dåliga kunskaper bland åklagare och poliser är orsakerna.

Förra året omkom 45 arbetstagare, enligt siffror från arbetsmiljöverket. Men bara tre av fallen prövades i rätten, skriver Göteborgs-Posten.
Inom byggbranschen är antalet dödsolyckor hög. Tolv byggnadsarbetare dog i arbetsolyckor förra året. Bara i transportbranschen var antalet dödsfall fler, med 13 döda.
– Byggbranschen är hårt drabbad och står för en fjärdedel av alla dödsfall.Åklagare och poliser har i dag inte tillräcklig med utbildning för att utreda arbetsmiljöbrott. Det är väldigt ynkligt att människor ska behöva dö, säger Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande
I dag är lagstiftningen sådan att bara en fysisk person kan ställas till ansvar för olyckor. Arbetsmiljöverket vill att lagstiftningen skärps, så att även juridiska personer, det vill säga företag, kan få straffansvar.
Företagsbot finns idag, men utdöms i väldigt få fall.
Få fällande domar har medfört att arbetsmiljöverket i dag har börjat att samarbeta med riksåklagaren och rikspolisstyrelsen. Sedan ett år tillbaka finns det därför ett 20-tal speciella arbetsmiljöåklagare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Få dödsolyckor prövas i rätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig