info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Extrema byggtider skadar byggjobbare

Tiden är extrem. 341 lägenheter ska byggas på sju månader. - Byggtiden är åt helsicke för kort. Vi skulle behöva tre, fyra månader till, säger Kenneth Hansson, lagbas på Interoc i Malmö.

Platsen är före detta Värnhems sjukhus i Malmö där en renovering görs för att studentbostäder ska stå klara den 15 augusti.
– Det är inte klokt som det fungerar nu. Byggena ska igång innan vi ens hunnit dit, säger Kenneth Hansson.
På det här bygget har de som mest varit cirka 120 man och det stora problemet är att den korta byggtiden gör att olika yrkeskategorier måste trängas.
– Vi är hela tiden hack i häl på varandra. Det leder till en ständig stress. Kommer inte en yrkesgrupp undan med jobbet, drabbar det omedelbart alla andra.

Kenneth Hansson är oroad för vad de korta byggtiderna gör med honom och hans kollegor. De tvingas göra det omöjliga, om och om igen. På bygge efter bygge slår de korta tiderna igenom och att jobba i normal arbetstakt är det inte tal om längre.
– Tyvärr är jag säker på att den ständiga stressen leder till vi byggnadsarbetare kommer att ha en ännu värre utslagning framöver, säger Kenneth Hansson.
Han tycker att byggföretagen gemensamt borde säga ifrån mot beställaren.
– Tar inte vår arbetsgivare ett bygge med för korta byggtider gör en annan det. Det leder till att problemen bara flyttas runt mellan företagen.

Byggnads driver just nu en stor informationskampanj, bland annat för att fästa uppmärksamheten på orimliga byggtider. Och Byggnads i Malmö har reagerat över de alltför korta byggtiderna på just det här bygget och skrivit till beställaren Malmö kommunala bostadsbolag, MKB. Byggnads pekar på byggnadsarbetarns situation och ifrågasätter också om det går att uppfylla kvalitetskraven med en så kort tid. Men MKB skjuter ifrån sig. I ett brev har de svarat att man tillsammans med byggaren bedömt byggtiden och funnit att den nuvarande tidplanen är acceptabel.

Björn Schoug, ombudsman på Byggnads i Malmö är mycket oroad över utvecklingen. Nästa bygge med extrema byggtider befaras bli höghusbygget Turning Torso och Toyotaterminalen som påbörjas.
– Beställare och byggföretag bestämmer tiden utan att fråga dem som ska göra jobbet. Sedan tvingas byggnadsarbetarna att jobba under orimliga arbetsförhållanden, säger han.
Han tycker att Värnhem är ett exempel på mycket dålig planering.
– Ett exempel är att de är chanslösa att klara tidsplanen om inte bygget är igång också under sommarsemestern, då byggnadsarbetare enligt kollektivavtalet har rätt att vara lediga.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Extrema byggtider skadar byggjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig