info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Extraarbete säkerhetsrisk i Hallandsåsen

Utländsk personal som jobbar extra under sin lediga vecka, bristande personalutrymmen och språkproblem. Det visar Arbetsmiljöverkets inspektion i Hallandsåsen. Tystnadsplikt för de anställda gör att ingen vågar öppet uttrycka vad de tycker.

Byggnadsarbetaren.se har tidigare skrivit om att Skanska Vinci vill ta in polsk arbetskraft från det irländska bemanningsföretaget Rimec för att göra klart lining-arbetet i Hallandsåsen. Men det finns redan polsk arbetskraft från Rimec som utför arbete på tunnelborrmaskinen. De går på Sekos avtal.
En anonym källa som Byggnadsarbetaren har pratat med anser att stämningen på arbetsplatsen är dålig. Alla anställda har skrivit på ett avtal om tystnadsplikt och ingen vågar öppet uttrycka vad de tycker.
Säkerheten på arbetsplatsen sätts ur spel, eftersom det finns bristande kunskaper och språkproblem bland byggnadsarbetarna. Mindre olyckor har redan inträffat.
– De polska byggnadsarbetarna vågar inte ifrågasätta order. De kan
inte tala engelska. De arbetar alla dagar i månaden, dubbla skift, säger Byggnadsarbetarens anonyma källa.

Arbetsmiljöinspektör Anders Brännström gjorde i mitten av november ett oanmält arbetsplatsbesök i Hallandsåsen. På arbetsplatsen fanns brister vad gäller personalutrymmen, språk och arbetstid.
* Trångt. Ett 40-tal personer fanns inne i de södra tunnlarna. De fasta personalutrymmen har bara plats för cirka tio personer.
* Språkproblem. Flera arbetstagare kan vare sig svenska eller engelska. Många skyltar och instruktioner finns inte på alla språk som talas vid arbetet på tunnelborrmaskinen, vilket innebär säkerhetsrisker.
*Arbetstid. Tunnelarbetarna arbetar i 12-timmarsskift, sex dagar i rad, varefter man är ledig sex dygn. Vid inspektionen framkom att inhyrd (utländsk) personal gärna arbetade ”under sin lediga vecka”.
– Vi har en arbetstidslag som vi måste hålla på, där det ingår veckovila. Uttröttade och utmattade arbetstagare innebär risksituationer, säger Anders Brännström.

Per Brusk, projektingenjör för Skanska Vinci, förklarar att det fanns många personer på arbetsplatsen under just denna period på grund av att tunnelborrmaskinen gjordes iordning.
– Men säkerheten var aldrig äventyrad, säger han.
Per Brusk säger att skyltning och information ska åtgärdas, men tillbakavisar Arbetsmiljöverkets påstående att utländsk arbetskraft arbetar på sin lediga vecka.
– De arbetar de timmar som de ska på varje skift.
Att de anställda har skrivit på ett avtal om tystnadsplikt tycker han inte är konstigt.
– Det har vi på alla arbetsplatser. Det är för att de ska lova att inte yppa företagshemligheter, säger Per Brusk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Extraarbete säkerhetsrisk i Hallandsåsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig