info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Expertkritik mot Peab om bro

Peab försöker på olika sätt vältra över kostnaderna för alla förseningar av Tranebergsbron på skattebetalarna. Det hävdar Håkan Sundquist, professor i brobyggnad på KTH.

Han ingick i den fyra personer stora expertgrupp som Vägverket och Peab bildade i våras efter att Peab stoppat jobbet, och uttalar sig i Dagens Nyheter.
Peab hävdar att berget på Brommasidan är för eftergivligt och måste förstärkas annars riskerar man sättningar och ras, vilket innebär risker för byggnadsarbetarna. Huvudskyddsombudet på Peab stoppade fortsatta gjutningar i förra veckan och i tisdags utfärdade Arbetsmiljöinspektionen ett omedelbart förbud.
Vägverket däremot anser att berget är bra och att företaget ska bygga vidare med stöd av expertgruppen. Den föreslog att arbetet skulle återupptas efter att ett utökat mätprogram av brons rörelser installerats.

Peab gjorde fortsatta undersökningar med hjälp av svenska och utländska experter och de låg till grund för att stoppa bygget.
Sundquist är missnöjd med att Peab på egen hand utrett vidare. Han ser två skäl till att Peab fler gånger stoppat bygget. Den ena är att företaget är oroat för att något ska hända. Den andra att det handlar om kostnader som inte stämt. Förseningarna kostar mycket.

Han tror att Peab vill ha en grundförstärkning på västra sidan för att slippa undan ett ekonomiskt ansvar för alla förseningar. På så sätt, menar han, kan man motivera alla förseningar och extrakostnader. Då kan Peab kräva att Vägverket och skattebetalarna ska stå för de extra kostnaderna.
Han ifrågasätter också Peabs brokonstruktion och Vägverkets upphandling.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Expertkritik mot Peab om bro

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig