info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Expert: Undvik handskar med krom

– Undvik handskar som innehåller krom. Uppmaningen kommer från Roger Flodin, arbetsmiljöingenjör på Previa. – Att använda kromgarvade handskar är alltid en risk, säger han.

Den som är kromallergiker kan inte använda handskar med krom utan att få allvarliga handeksem. Men varningen gäller också dig som inte är allergisk. Genom att undvika dessa handskar slipper du risken för att utveckla en allergi.
I byggbranschen finns kromallergiker, som blivit allergiska genom att arbeta med cement eller olika cementblandningar. Vissa känner inte till sitt handikapp utan blir förvånade när de reagerar med blåsor och eksem på händerna, då de använder vissa handskar. För kromallergiker är det nödvändigt att istället använda handskar som är vegetabiliskt beredda.

– Krom är
en av de vanligaste orsakerna till kontaktallergi bland yrkesarbetare, berättar Anders Boman, hudtoxikolog, vid Arbets och Miljömedicin, vid landstinget i Stockholm. Ju mer man exponeras desto större är risken att man utvecklar en allergi. Handeksem kan göra att man tvingas sluta på sitt jobb.
– Handeksem ger mycket besvär och obehag för den enskilde, det är kostsamt och sänker livskvalitén, säger Anders Boman.

Kromgarvning är den vanligaste metoden vid skinnberedning och det finns regler för hur mycket av det farliga ämnet som handskarna får innehålla. Enligt EU-standarden måste krominnehållet vara mindre än 2 milligram sexvärt krom per kilo material, för att de ska få säljas. Men till exempel en allergiker kan reagera även på mindre mängder.  
Det finns idag inga krav på att märka handskar som innehåller krom.
Däremot märker företagen handskar som är kromfria.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Expert: Undvik handskar med krom

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig