info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EU:s högsta byggkostnad

Sverige har de högsta byggkostnaderna i EU. Det visar statistik från Eurostat, EU:s statistiska centralbyrå.

De höga byggpriserna i Sverige beror på olika faktorer. Högre materialkostnader än i andra länder är en orsak, skriver DN.se. En annan orsak är att det är för dålig konkurrens på byggmarknaden. Få utländska företag är med och bygger och de fyra byggjättarna slukar många av byggprojekten.
Sten Nyberg är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och delförfattare till en utredning om konkurrensen på byggmarknaden. Enligt utredningen skiljer sig svenska kommuner för mycket åt i vilka krav de ställer på byggande.

Byggs färre hyresrätter

Enligt Sten Nyberg blir konsekvensen att det är lönsamt att bygga lyxiga bostäder i Stockholms innerstad, men när man vill bygga billigt spelar standardiseringen en stor roll. Kostnaden sänks om bolagen kan industribygga färdiga moduler som sedan kan monteras på plats.
– Den här typen av hus är inte godkända överallt, alla har egna regler, säger Sten Nyberg till DN.se
En följd av de höga byggkostnaderna är att det byggs färre hyresrätter. Om byggpriserna hade varit lägre så hade det absolut kunnat bygga på fler ställen i landet, enligt Sabo, bransch och intresseorganisation för 300 allmännyttiga bostadsföretag. Särskilt svårt är det för unga och nyanlända att hitta bostäder.
– Företagen får betalt för att bygga bostadsrätter, konstaterar Petter Jurdell, chef för fastighetsutvecklingen på Sabo till DN.se.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EU:s högsta byggkostnad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig