info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EU-miljarder har slarvats bort på hamnbyggen

234 miljarder kronor. Så mycket kan EU ha slösat bort de senaste fem åren. Mycket av pengarna har spenderats på halvfärdiga byggprojekt.

Det är tidningen Dagens Industri som i två artiklar låtit granska rapporterna från EU:s revisionsrätt. Det är den myndighet som ska granska hur unionen använder sina pengar.
Revisorerna pekar ut flera projekt som rent slöseri med skattebetalarnas pengar, däribland flera byggsatsningar. Bland annat har 53 miljarder kronor under tio år betalats ut för upprustning och nybyggen av hamnar runt om i Europa.

70 procent var oanvända

Men när revisionsrätten under 2012 granskade hur pengarna har använts visade det sig att 70 procent av hamnarna stod halvfärdiga och oanvända.
– Det finns övertygande bevis för att medlemsstaterna och kommissionen kan använda EU:s budget på ett bättre och mer effektivt sätt, säger revisionsrättens ordförande Vitor Caldeira till Dagens Industri.

Fick bidrag till eget hus

En annan händelse som revisionsrätten kritiserar är att en privatperson fick 1,9 miljoner kronor i bidrag för att bygga ett tvåvåningshus med ett laboratorium för torkning av frukt. När det väl gjordes en kontroll visade det sig att personen hade byggt ett bostadshus åt sig själv.
Enligt beräkningar från EU:s revisionsrätt gick nästan fyra procent av fjolårets budget på 1 100 miljarder kronor till helt fel ändamål. På fem års tid innebär det en högre summa än Cyperns hela BNP.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EU-miljarder har slarvats bort på hamnbyggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig