info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EU-mål kräver klimatsmart renovering

Sverige måste renovera miljonprogramområdena klimatsmart. Annars blir det svårt att nå EU:s mål på minst 20 procents energibesparing inom bostadssektorn till år 2020. Det visar ny forskning från Miljöinstitutet IVL.

Enligt SR Ekot har flera länder i Europa valt att lagstifta om att de nya hårda energikraven ska gälla både nybyggnation och fastigheter som renoveras. I till exempel Tyskland, Frankrike och Danmark finns det krav på att även äldre hus som byggs om ska bli nollenergihus. I Sverige finns inga motsvarande regler. Men för att nå EU:s krav om en minskning på 20 procent av energiåtgången för bostäder inom tio år så måste även fastigheter som renoveras anpassas till de nya energikraven. Anna Jarnehammar är forskare på IVL och hon säger till SR Ekot att ”Sverige inte kommer att kunna nå EU:s mål om inte hus som renoveras också energieffektiviseras”.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om Brogården i Alingsås, ett miljonprogramsområde som renoverats klimatsmart. Där visar mätningar att den energi som krävs för uppvärmningen minskat med nästan 80 procent, från 115 till 25 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EU-mål kräver klimatsmart renovering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig