info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ett steg närmare byggkonflikt

Dagens förhandlingar mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) om ett huvudentreprenörsansvar är över. Enligt facket står parterna lika långt ifrån varandra som för ett år sedan.

Vid dagens förhandlingar svarade Sveriges Byggindustrier på Byggnads yrkanden som lämnades över förra veckan. Enligt Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, säger arbetsgivarna blankt nej till alla Byggnads förslag när det gäller ett huvudentreprenörsansvar. Han vill inte uttala sig om hur stor risk det är för att det ska bryta ut en konflikt i byggbranschen, men konstaterar följande:
– Det ser mörkt ut, men vi är inställda på att frågan ska lösas genom förhandlingar.
Parterna ska träffas igen nästa onsdag. Frågan är vad de ska prata om då.
– Arbetsgivarna måste fundera en gång till och jag hoppas att vi kommer vidare nästa gång vi ses, säger Torbjörn Hagelin.
Det finns ingen tvekan om att parterna fortfarande står långt ifrån varandra. Efter ett års förhandlingar så står de fortfarande kvar på samma punkt. Om det blir en konflikt så kan det som tidigast bli strejk från den 1 april.

Samma förslag som tidigare

På Sveriges Byggindustrier säger man att Byggnads förslag är samma som facket lanserade för ett år sedan och att ingen hänsyn tas till det gemensamma förslag som arbetsgruppen tagit fram. Ett förslag som enligt BI är en kompromiss för båda parter.
– Efter ett års förhandlingar vet Byggnads redan att vi inte kan gå med på deras ursprungliga förslag som de återigen har lagt fram. Dels kräver förslaget att vi skrotar den svenska modellen och dels skapar den osund konkurrens. Att införa huvudentreprenörsansvar i kollektivavtal löser inte problemet med oegentligheter i entreprenadkedjor, det gör däremot lagar och regler för hela branschen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.
BI har idag även begärt så kallad frivillig medling eftersom de anser att Byggnads inte vill diskutera något annat än deras egna förslag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ett steg närmare byggkonflikt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig