info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Estniska arbetare för 50 kronor

Estniska byggnadsarbetare som arbetar så mycket kunden vill utan avtal med facket. Det erbjuder företaget myCrew.

”Smarta lösningar för smarta företag”. Det är säljargumentet när det estlandsregistrerade företaget myCrew säljer arbetskraft. Företaget är nystartat och erbjuder via internet svenska företag att köpa bland annat byggnadsarbetare med olika yrkeskunskaper. Priset för en byggnadsarbetare är 110 kronor per timme.
För den summan får man ett helt paket, inklusive socialförsäkringar och skatter, fritt levererat till Värtahamnen i Stockholm eller till Arlanda.

Enligt prospektet handlar det om arbetsvilliga personer som inte ställer krav på reglerad arbetstid, övertidsersättning eller avtalsenliga löner. Kravet på kunden är att hålla med ett boende som innehåller dusch, toalett, tvätt, disk och matlagningsmöjlighet.
– Det där med att de arbetar så länge kunden vill är ett sätt att visa att personalen är flexibel. Naturligtvis ska arbetstidslagen följas, säger Bengt Björenäs, som äger myCrew.

Han är medveten om att löftet till eventuella kunder om att de ska slippa problem med facket kan vara svårt att leva upp till.
– Det vi säger är att det inte finns någon lag som säger att det ska finnas avtal. Men jag har drivit företag i Sverige så jag vet vilka metoder facket tar till för att tvinga fram avtal, säger han.
MyCrews ägare säger att byggnadsarbetaren får cirka 50 kronor av de 110 kronor som företaget debiterar per timme. Han vill inte uppge på vilket sätt de anställdas försäkringar är tecknade.

Bengt Björenäs har startat företaget därför att det nu, sedan Estland kom med i EU, inte längre krävs arbetstillstånd för ester som vill arbeta i Sverige. Verksamheten startade den 1 maj men enligt Björenäs har inte någon arbetare levererats ännu.
Men många har visat intresse, säger han.
– Det här är nytt. Marknaden måste få tid att vänja sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Estniska arbetare för 50 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig