info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Enkelt bli rikare pensionär

Spara flera hundra kronor inför pensionen – även om du har några år kvar.

Det är inte bara pensionsförsäkringar och det orange kuvertet som bestämmer hur mycket pengar du får över som pensionär.
En smart grej som man kan göra själv är att plocka ut en del av pensionen i förtid. Från det år man fyller 61 år har man nämligen rätt att plocka ut en del av sin pension. Om man plockar ut en fjärdedel av sin Premiepension, kan man använda vanliga pensionärsrabatter.

Exempel: En 63-årig
snickare i Stockholm som har en premiepension på 100 kronor i månaden, plockar ut 25 kronor i månaden. Samtidigt får han rabatt på lokaltrafiken med 240 kronor i månaden. Dessutom får han rabatt på många andra ställen som resebolag, studiecirklar, teatrar, konserter och idrottsevenemang. På SJ kan man resa med sista minuten-biljett och spara många hundralappar bara på en resa.
Det som krävs är Försäkringskassans ”Intyg för förmånstagare”.

Även om pensionen
blir lite lägre när man väl tar ut sin ålderspension, får man ju möjlighet att själv sätta undan de 25 kronorna plus vinsten man gör på att använda pensionärspriser. I exemplet ovan blir det minst 265 kronor i månaden att sätta in på sparkonto eller fonder.
Du kan fortsätta att arbeta heltid även om du plockar ut pensionen.
Runt elva tusen personer som idag är mellan 61 och 64 år kan spara extra pengar på det här viset. Än så länge är det bara ett hundratal som utnyttjar det.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Enkelt bli rikare pensionär

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig