info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Enkel fjäder stoppar skadedjur

Snickaren Bosse Nilsson har uppfunnit en musspärr som går snabbt att montera. Spärren hindar att möss och andra skadedjur tar sig in i huset.
– En viktig fördel är att fjädern är så lättmonterad, säger snickaren-uppfinnaren Bo Nilsson.

Musspärren består av en bit rostfritt fjäderstål, cirka tio centimeter långt och två centimeter brett. I varje ände sitter två små hullingar som håller fjäderstålet på plats mot brädorna.
Två små ovala lufthål, cirka tre gånger fem millimeter, i varje fjäder tillåter luften att cirkulera under panelen.
– Hålen får inte vara större än sju millimeter, har jag hört, för då kan mössen ta sig igenom, berättar Bosse.

Fjädern placeras mellan bottenbrädorna i höjd spikläkten. När lockbrädan sedan spikas på bildas en ventilerad luftspalt under brädan.
I vanliga fall spikas träklossar nertill mellan bottenbrädorna.
– Det är så tråkigt att sätta musklossar, det tar sån tid, säger Bosse Nilsson som arbetar hos Hjerts Bygg i Årjäng.
Det går också betydligt snabbare att sätta ut fjädrar, jämfört med att kapa till och spika träklossar. En fjäder trycks på plats på någon sekund medan det tar närmare en minut att sätta en kloss.
Dessutom spricker klossarna och när virket torkar blir det springor där mössen kan krypa förbi. Det riskerar man inte med stålfjädern, som är flexibel och rör sig när virket torkar eller sväller.

Idén har han haft länge. För tre år sedan såg han ett teveprogram som handlade om bekämpning av skadedjur. Då gjorde han den första prototypen.
– Jag hade själv 20 möss på ett år i mitt eget hus – men det var innan vi skaffade katt! berättar Bo Nilsson.
Tillsammans med sin granne och numera kompanjon, Thomas Karlsson, som arbetar på en saxfabrik i Årjäng, har han startat ett handelsbolag för att tillverka och sälja sin uppfinning.
En av de stora grossisterna inom byggbranschen är intresserad av att börja sälja musspärren och vill ha ensamrätt i Sverige.
God hjälp har de fått av Almi Företagspartner i Värmland, och av Västra Värmlands uppfinnarförening. Genom uppfinnarföreningen fick de hjälp att skriva patentansökan.
Kostnaderna för patentansökan, cirka 4 000 kr, betalade Almi.
– Nu ska vi konstruera ett specialverktyg så att det går att sätta fast fjädrarna underifrån, när lockbrädan sitter på, säger Bosse Nilsson.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Enkel fjäder stoppar skadedjur

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig