info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Enbart tjejer bygger museum

Enbart kvinnlig arbetskraft ska användas för att bygga ett teckningsmuseum i Laholm. Museet byggs av kvinnor som utbildar sig till snickare, murare och betongarbetare.

Intresset var stort på arbetsförmedlingens möten som nyligen arrangerades på olika orter för att rekrytera kvinnliga sökanden.
– Fler vågar nog prova på ett byggyrke när alla börjar från noll precis samtidigt och när bara tjejer arbetar tillsammans, säger Jessica Svensson, snickare sedan 12 år och informatör i projektet.

Målsättningen är att utbilda 32 tjejer i två omgångar, varav den första gruppen kvinnor börjar sin utbildning i höst. 35 kvinnor från olika orter i Västsverige har anmält sitt intresse och i den första omgången kommer 16 personer att utbildas. Nästa kurs startar hösten 2005.
Kvinnorna får kallat aktivitetsstöd under utbildningstiden och utbildningens praktiska del kommer att äga rum i Laholm, där en gammal brandstation byggs om och byggs ut för att kunna hysa ett museum. Om- och tillbyggnaden beräknas kosta cirka 10 miljoner.

– Vi vill ha svar på
om egna objekt, riktiga byggen, är ett bra sätt att rekrytera kvinnor till byggbranschen, säger Roger Holm, projektansvarig tjänsteman på Länsarbetsnämnden.
De som står bakom projektet är Libra, Länsarbetsnämnden i Halland, kommunala Lärcentrum Falkenberg, och regionala yrkeskommittén. De har tillsammans fått 4,6 miljoner i EU-bidrag. Dessutom skjuter länsarbetsnämnden till sju miljoner. Totalt har projektet 11,6 miljoner kronor i kassakistan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Enbart tjejer bygger museum

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig