info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"En seger för byggnadsarbetarna"

- Jag är naturligtvis oerhört glad att detta blivit löst. Att vi fått en överenskommelse i enlighet med våra krav, säger Byggnads ordförande Ove Bengtsberg.

Arbetsgivarna gav med sig och gick med på Byggnads sista krav för att acceptera medlarbudet. Det krav som utlöste den strejk som nu pågått i två dagar. Den nya uppgörelsen innebär en utbetalningsnivå för prestationslöner på 90 procent och ett slopat tak.
-Det är naturligtvis en seger, säger Ove Bengtsberg.
-Nu har våra medlemmar fortfarande inflytande över löneformerna ute på arbetsplatserna. Vi bibehåller balansen, vi är fortfarande med och bestämmer om lönerna.
Att arbetsgivarna kommer att fortsätta ta upp löneformerna är han medveten om. Men byggnadsarbetarna har gjort en viktig markering.
Det var under tisdagskvällen som arbetsgivarna meddelade att de gick med på Byggnads sista krav för att acceptera medlarbudet.
Ove Bengtsberg ser många stora fördelar med det nya uppgörelsen.
-Vi får ett treårigt avtal som är helt i nivå med tidigare träffade avtal i årets avtalsrörelse. Vi har fått igenom en full utbyggnad av helglönerna och vi påbörjar en arbetstidsförkortning det tredje året, säger han.
Men det finns punkter där han velat nå längre.
-Jag önskat att vi hade kunnat satsa mer på låglönegrupperna, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "En seger för byggnadsarbetarna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig