info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En miljon i böter

Det polska företaget Kormal har gått med på en överenskommelse i Danmark. Företaget ska betala en miljon kronor i böter till det danska fackförbundet 3F för brott mot kollektivavtalet.

Efter ett långvarigt bråk mellan det danska fackförbundet 3 F (Fagligt Faelles Förbund, där trä-industri-bygg facket ingår) och det polska företaget Kormal, så har företaget gått med på en uppgörelse, skriver Avisen.dk.

Kormal ska betala en miljon kronor i skadestånd till 3 F. Överenskommelsen gäller arbetet vid det Sjöhistoriska museet i Helsingör som startade i september förra året. Kormal var underentreprenör till Phil & Son.

3 F anser att Kormal har brutit det danska kollektivavtalet och lurat de polska byggnadsarbetare på lönen.

Enligt Avisen.dk är det ovanligt att ett företag frivilligt går med på att betala en straffavgift, men genom att acceptera böter så slipper ärendet att hamna i Arbetsdomstolen.

Det är inte första gången det händer. Kormal har flera gånger varit i blåsväder på grund av löne- och skattebedrägerier bland östeuropeiska underleverantörer.

I Sverige har Byggnads nyligen stämt Kormal i Arbetsdomstolen för uteblivna löner för fem polska byggnadsarbetare. Stämningen gäller byggandet av en bro i Jönköping under våren 2010.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En miljon i böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig