info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En månad sent ackord på Skanska

De skanskaanställda som byggde konserthus i Västerås får sina ackordsöverskott på oktoberlönen. Det blev klart vid en förhandling på torsdagen.

26 anställda på Skanska i Västerås fick i genomsnitt 11 800 kronor för lite på septemberlönen. De hade varit med på den sista ackordsperioden på konserthuset i Västerås. Där hade de arbetat på semestern och mycket övertid för att färdigställa bygget i tid till invigningen.
När de fick klart för sig att Skanska hade hållit inne deras ackordsöverskott blev de upprörda. De vände sig till Skanska för att få besked men fick bara veta att Skanska höll inne pengarna på grund av en lönetvist.

Efter en anmodan om betalning från Byggnads avdelning, som företaget inte följde, blev det förhandling. Vid förhandlingen, på torsdagen, enades Byggnads och Skanska om att pengarna ska betalas ut i samband med oktoberlönen.
– Vi fick egentligen ingen förklaring på varför Skanska höll inne pengarna. Det enda var att Skanskas nuvarande företrädare ansåg att han borde ha varit med vid ackordsförhandlingen, säger Göran Tinglöv, mätningsföreståndare på Byggnads Mälardalsavdelning.

Själva lönetvisten är därmed löst, i och med att Skanska betalar 25 kronor per timma för den tid som de 26 anställda arbetade på bygget. Skanska får också betala ett mindre skadestånd för försenad löneutbetalning, enligt byggavtalets regler, till var och en.
Byggnads i Mälardalen kommer också att pröva om man ska begära förhandling om avtalsbrott på grund av det inträffade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En månad sent ackord på Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig