info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"En garanti mot lönedumpning"

LO och arbetsgivarna är överens om hur de vill att Byggnads och andra förbund ska utforma avtal med utländska företag. Byggnads ser i första hand överenskommelsen som en garanti mot lönedumpning.

Rekommendationen som LO och Svenskt Näringsliv idag presenterade gäller utländska företag som är här i max 12 månader. De ska också vara medlemmar i Sveriges Byggindustrier (BI) eller någon av de andra arbetsgivarorganisationerna.
Tanken är att de anpassningar av dagens avtal som måste göras, ska vara klara till den 31 oktober när Byggnads avtal löper ut och fredsplikten därmed upphör. De ska finnas med som bilagor till de redan existerande avtalen.

Gunnar Ericson, Byggnads förhandlingschef, ser överenskommelsen som en bekräftelse på att det är redan existerande kollektivavtal i byggbranschen som ska gälla, även för utländska företag. Därmed blir överenskommelsen, enligt honom, en garanti mot lönedumpning.
– Om andra förbund till exempel skulle teckna avtal med lägre nivåer hade det kunnat påverka oss indirekt i framtiden. Nu kan aldrig Byggindustrin komma att hänvisa till sådana avtal, säger Gunnar Ericson.
I överenskommelsen ligger också att LO och Svenskt Näringsliv blir högsta instans för stupstockslöner, om parterna inte kommer överens i löneförhandlingar.
– Det är bra, eftersom vi kan påverka LO i ett sådant läge, säger Gunnar Ericson.

LO och Svenskt näringsliv tydliggör också i överenskommelsen vilka försäkringsdelar som Byggnads och BI ska se över. Hittills har rått en del oklarheter kring vilka försäkringar man kan kräva att ett utländskt företag betalar.
Bo Antoni, vd för BI, är också positiv till överenskommelsen.
– Vi vill att alla företag som kommer hit och gör jobb är med i vår organisation. En konsekvens av detta är att de tillämpar vårt riksavtal. Förhoppningsvis kan det här bespara oss en och annan konflikt, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "En garanti mot lönedumpning"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig