info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En av fyra röstade på SD i valet

Enligt en Sifoundersökning som beställts av Byggnads, röstade 22-24 procent av Byggnads medlemmar på Sverigedemokraterna i valet.

Tidningen Arbetet skriver om undersökningen i sin nätupplaga idag.
Av 1000 tillfrågade byggnadsarbetare uppgav 17 procent att de röstade på Sverigedemokraterna (SD). Sifo anser dock siffran inte speglar verkligheten, eftersom ett visst antal procent oftast inte vill berätta at de röstat på SD. Sifo gör därför bedömningen att det snarare handlar om 22-24 procent, det vill säga nästan var fjärde Byggnadsmedlem, som röstade på SD.

Lägre förtroende för politiker

Enligt undersökningen hade de byggnadsarbetare som svarade att de röstade på SD, lägre förtroende för politiker än de som uppgivit att de röstade på ett annat parti. 43 procent uppgav att de röstade på socialdemokraterna. Socialdemokraterna var det enskilt största partiet i undersökningen.

Lex laval saknades i valrörelsen

Byggnads skriver i sin analys att vissa för byggnadsarbetare viktiga frågor fick en alltför undanskymd plats i socialdemokraternas valrörelse, till exempel lex laval, och att höger-vänsterdimensionen tonades ner i valrörelsen, vilket enligt Byggnads delvis förklarar att fler röstade på SD.

”De ställer försämringar mot indvandring”

-Jag tror inte att det handlar om rasism eller främlingsfientlighet. Många av våra medlemmar upplever en större otrygghet och växande rädsla för att man själv och barnen ska råka illa ut och kanske förlora jobbet. Många ser den nedrivna välfärden och en a-kassa som inte är värd namnet. Och på något vis ställer man försämringarna mot invandringen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, till tidningen Arbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En av fyra röstade på SD i valet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig