info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En asbestprocess mot Skanska i USA

Skanska har, genom ett dotterbolag, en aktiv rättsprocess på gång i USA då det gäller asbest. Det visar en intern undersökning som bolaget gjort.

ABB:s notor för skadestånd för asbestexponering i USA och det faktum att fler svenska bolag riskerar att dras in i asbestmål, har fått de svenska storbolagen att undersöka vilken risk de löper att bli stämda.
Under helgen snabbutredde byggbolaget Skanska läget. Bolagets interna utredning visar att man har en ”utomordentligt liten exponering” mot asbestrelaterade frågor.

Anklagelserna mot dotterbolaget Tidewater Skanska, går ut på att bolaget varit vårdslöst i sitt val av underleverantör. De har anlitat en underleverantör som i sin tur anklagas för att ha exponerat anställda för asbest. Processen har pågått sedan 1988 och cirka 300 personer står bakom kraven.
– I det här fallet är vi ett av hundra företag som stämts och anklagelserna mot Skanska framstår som väldigt svaga. Vi bedömer att det inte finns någon som helst substans i detta, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska.

Skanskas genomgång visar att bolaget tidigare har haft fyra asbestrelaterade stämningar, som alla avvisats i domstol. Inga pengar har betalats ut.
Användningen av asbest förbjöds 1974 i USA. Skanska är idag USA:s näst största byggbolag och omsätter 70 miljarder kronor. Anledningen till att bolaget inte drabbats av fler stämningar förklarar Peter Gimbe med att Skanska och dess amerikanska bolag inte har arbetat med den del av byggverksamheten som innefattar hantering av asbest.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En asbestprocess mot Skanska i USA

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig