info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Emil jobbade i klackskor

Emil Andersson, som är golvläggare, vill sätta strålkastarljuset på skeva kvinnoideal. Därför jobbade han en hel arbetsdag i klackskor, gjorde en film och la upp på youtube.

Hur fick du idén till detta?

– Jag såg bilder från filmfestivalen i Cannes, där Julia Roberts gjorde en tyst protest, genom att gå utan klackskor på röda mattan där det förväntas att man går i klackskor. Någon vecka innan, hade det börjat snurra runt en bild som blev väldigt viral, på ett par klackskor och ett par blodiga fötter, som tillhörde en servitris som jobbade på en restaurang där kvinnorna hade krav på sig att de skulle arbeta i klackskor. Då kände jag att det här är väldigt fel.

Och hur kändes det i fötterna efter en arbetsdag som golvläggare i klackskor?

– Det kändes, kan jag säga…trampdynorna var helt förstörda, det värkte i tålederna, fotlederna, jag hade nageltrång. Trampdynorna var så himla sköra att det var smärtsamt att köra bil, att trycka ner växel och broms. Jag fick slå igång Linda Bengtzing på högsta volym och försöka sjunga bort tankarna, för att slippa smärtan.

Vilket slags golvläggarjobb var du på den här dagen?

– Jag var på en brandskadad lägenhet. Och spacklade hela dagen. Fyra våningar upp, utan hiss.

Vilka arbetsmoment var värst att göra i klackskor?

– Trapporna, det var så många trappsteg. När jag hade glömt något. Det fanns inget vatten i just den här lägenheten eftersom den var brandskadad, så jag var tvungen att bära 25-litersdunkar med vatten för att kunna blanda spackel.

Vad tänker du efter att ha testat detta?

– Jag började direkt att tänka när jag kom hem att nu är det slut för mig, nu kan jag sätta på mig sköna skor nästa arbetsdag. Men kvinnor som jobbar på de här arbetsplatserna, de tvingas ta på sig samma skor, och har samma problem, dag efter dag. Det känns jäkligt orättvist. Bara för att man har ett visst jobb och har ett visst kön ska man tvingas arbeta i skor som gör kroppen ont.

Vad har du fått för kommentarer på nätet?

– Jag har fått jättemycket positivt på nätet. Kanske på grund av att jag som man, lyfter problem som egentligen inte ens berör mig överhuvudtaget, utan jag lyfter ett kvinnoproblem. Det tar lite extra då, när man fullt ut bryr sig om någon annan och det inte handlar om en själv.

Negativa kommentarer?

– En del har fått för sig att jag ungefär tror att alla kvinnor har det så här, men det är ju kvinnor med vissa specifika yrken och på vissa arbetsplatser som drabbas. Men de som framför den kritiken har nog inte sett hela min video.

Facebooksidan som fick Emil att ilskna till.

Emils egen film.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Emil jobbade i klackskor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig