info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Elstrejken avblåst i pingst

På söndagskvällen, den 30 maj, accepterade både elektrikerna och deras arbetsgivare ett medlarbud om ett nytt installationsavtal. Därmed avbröts alla konfliktåtgärder. Byggnads varsel om sympatiåtgärder på fyra arbetsplatser dras tillbaka.

Konflikten om ett nytt installationsavtal tog slut vid 23-tiden på söndagskvällen. Då stod det klart att Elektrikerförbundet och motparten, EIO, båda accepterat ett medlarbud om ett treårigt avtal.
Den viktigaste stridsfrågan handlade om byggstressen. Elektrikerna ville föra in regler från arbetsmiljölagen, kopplade till skadeståndsansvar för arbetsgivarna. Det medlarbud som till slut antogs innebär att avtalet innehåller en skrivning som ålägger arbetsgivare att följa arbetsmiljöverkets förelägganden. I den andra stridsfrågan, om ackorden, innebär avtalet, enligt EIO:s hemsida på Internet, att nya och ändrade ackordstider införs.

Enligt arbetsgivarnas information ligger avtalets löneökningar i nivå med andra treårsavtal.
Byggnads hade varslat om sympatiåtgärder från morgonen den 2 juni. Varslen dras nu tillbaka liksom andra förbunds sympativarsel. De cirka 1 000 elektriker som strejkat går tillbaka till arbetet.
Enligt EIO:s vd, Hans Enström, har konfliktåtgärderna kostat medlemsföretagen och tredje man cirka 50 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Elstrejken avblåst i pingst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig