info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Elevernas aktion gav resultat

Med 148 underskrifter och protestbrev till rektorn lyckades byggeleverna få bättre kläder till sin praktik.

– Vi frös när vi var ute på praktik. Vi hade bara låga arbetsskor. De funkade inte när det var snö och kallt, säger Aidan Gribble, en av byggeleverna som skrev under namnlistan.
Det var när Byggnads fackliga ombud Jenny Svensson traditionsenligt besökte Tullängsgymnasiet i Örebro, för att berätta om ”Byggnads och facket”, ett besök som görs en gång per år, som hon fick höra om bristerna i utrustningen inför praktiken. Hon uppmuntrade då eleverna att gå ihop och agera gemensamt.
– Jag blev överraskad, förvånad och mycket glad när jag senare hörde att eleverna genast gjort en gemensam skrivelse och fått ihop 148 namnunderskrifter som de lämnat till rektorn, säger Jenny Svensson.

Krav från byggföretag

Vissa signaler hade även kommit från byggföretagen, som tyckte att eleverna borde få bättre skor och vintervarseljackor, berättar Jenny.
Rektorn fattade nyligen beslut om att tillmötesgå elevernas krav, och kommer nu att förse alla elever i årskurs två på bygg- och anläggningsprogrammet med rejäla vinterkängor och varseljackor för vinterbruk från och med nästa vinter.
– Eleverna har agerat på ett moget sätt när de formulerat sina synpunkter i brevet. Vi har beslutat att bifalla deras begäran. Tidigare fick de byxor, låga arbetsskor, jacka, hjälm i årskurs ett, nu tillkommer vinterskor och vintervarseljackor i årskurs två, säger rektorn Ken Dahlberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Elevernas aktion gav resultat

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig