info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Elektrikerna sa nej till medlarnas slutbud

Med största sannolikhet bryter elektrikerstrejken ut i morgon. Tolv byggarbetsplatser drabbas.

Elektrikerförbundet sa i går kväll nej till medlarnas slutbud. Motparten, Elektriska installatörsorganisationen (EIO), var däremot positiva till budet.
Det innebär att strejken troligen bryter ut i natt. Totalt omfattas drygt 100 elektriker på tolv byggarbetsplatser av konflikten. Flera stora byggarbetsplatser berörs. Bland annat Turning Torso i Malmö. Där kommer de 22 byggnadsarbetare som jobbar i skiftet att påverkas omgående.
Anledningen till att elektrikerna sa nej till medlarnas bud var att det inte fanns någon skrivning i kollektivavtalet om hur de pressade byggtiderna ska regleras. I slutbudet fanns det ett förslag som byggde på att parterna tillsammans skulle försöka hitta lösningar som leder till att problemen med hälsofarlig stress undanröjs. Men den skrivningen räckte inte för elektrikerna. På arbetsgivarsidan är man förvånade, men ändå inte överraskade över att elektrikerna sa nej.
– Jag tycker att de agerar oansvarigt, säger Hans Enström, vd i EIO.
På arbetsgivarsidan tror man nu att konflikten kan bli långvarig.
Elektrikerna har under förhandlingarna drivit frågan om hur man ska lösa problemen med korta byggtider. Förbundet vill att pressade byggtider blir en kostnad för företagen. Elektrikerna vill bland annat att den lokala fackliga organisationen ska kunna besluta om höjd lön med 25 procent och en extra semesterdag om arbetet planeras dåligt eller om arbetstempot är för hårt uppskruvat under längre tid än 24 timmar under en kalendermånad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Elektrikerna sa nej till medlarnas slutbud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig