info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Elektrikerna kritiserar id-kort

Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin riktar kritik mot systemet med ID kort på byggarbetsplatser som ska försvåra svartarbete. - Det är ett sätt att få ut papperslösa på byggen, säger han.

Byggbranschen har ett system, ID 06, i syfte att få bort ekonomisk brottslighet, svartjobb och fiffel. ID kortet och personalliggare på arbetsplatsen är viktiga instrument i det systemet. Företag som är godkända av ID06 kan skicka in foto, samt personuppgifter, för att få ett ID06 kort som ska bäras synligt på arbetsplatsen och användas vid incheckning på bygget.

Vid ett arbetsplatsbesök och skyddsrond som fackliga företrädare från Elektrikerna och Byggnads i Stockholm gjorde nyligen, upptäckte man att det fanns löntagare med dubbla ID-06 identiteter, det vill säga två olika ID-06 kort, utfärdade för två olika firmor, på samma person. De båda fackförbunden misstänker nu att företag missbrukar systemet för att tjäna pengar på att få ut papperslösa invandrare på byggen. Byggnads anmälde händelsen i Stockholm till ekobrottsmyndigheten.

Elektrikerförbundet har hela tiden kritiserat ID-06 systemet.
– Vi vet inte om detta är toppen på ett isberg. Vi har starka farhågor att oseriösa företag missbrukar systemet och tar in exempelvis papperslösa vars löner och arbetsvillkor vi inte har en aning om. ID-06 snarare möjliggör än förhindrar denna ljusskygga verksamhet, säger Jonas Wallin, som vill knyta ID06-systemet till kollektivavtalen för att få bättre koll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Elektrikerna kritiserar id-kort

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig