info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Elektriker i strejk för höjd stupstock

Idag på morgonen inleddes elektrikernas strejk på krafverksavtalets område. De som arbetar med stormröjning och reparationsarbete är undantagna från strejken.

Den 18 januari varslade elektrikerförbundet om strejk på kravtverksavtalets område, som omfattar cirka 2 000 anställda i energiföretag. Varslet, som gäller ny- och tillbyggnadsarbeten, utlöstes klockan fem på morgonen den 31 januari.
Konflikten som lett fram till stridsåtgärderna handlar om avtalets lägsta tillåtna lön.
Elektrikerna vill skriva in en förhandlingsskyldighet för alla nya medlemmar i energiföretagens arbetsgivareförening (EFA). Om förhandlingarna inte leder till en överenskommelse ska stupstockslönen vara genomsnittslönen i branschen, för närvarande 22 000 kronor per månad.

EFA erbjuder en minimilön i avtal på 16 000 kronor per månad.
Båda parter beskyller varandra för att diskriminera utländska företag och kraftverksarbetare. EFA anser att elektrikernas krav innebär att utländska företag måste betala mer än svenska och att det kravet strider mot EU-reglerna.
Elektrikerförbundet hävdar å sin sida att en minimilön i avtal på 16 000 kronor skulle leda till att ledningsarbetare under stormröjningen i södra Sverige skulle få nöja sig med en lägre lön än svenska stormröjare.

Medlingsförsök har pågått under hela helgen. På söndagskvällen kom dock beskedet att parterna står för långt från varandra för att medlarna skulle kunna lägga fram ett förslag. Därmed inleds en elstrejk som enligt elektrikernas förhandlingschef, Ronny Wenngren, omfattar 50 till 60 man.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Elektriker i strejk för höjd stupstock

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig