info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Elektriker blockerar övertid

Elektrikerna har varslat om stridsåtgärder efter det att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal gått i stå.

Parterna, Elektrikerförbundet och Elektriska Installationsorganisationen, EIO, kan inte enas arbetstids och säkerhetsfrågor. Däremot hade förhandlingarna om nya löner inte vållat några problem innan elektrikerna beslutade om varsel.
– Det handlar dels om att arbetsgivarna vill öppna för enskilda arbetstidsavtal med varje anställd som kan avvika från avtalets normaltider. Och dels handlar det om att vi vill skriva in i avtalet att arbetsgivaren inte kan lämna ifrån sig ansvaret för strömpåsläpp utan skriftlig delegering. Och han får bara delegera till någon som har utbildning. Elektrikernas ombudsman, Jan Johansson, menar att båda frågorna är så viktiga att de motiverar konfliktåtgärderna som förbundet nu varslat om.
Varslen gäller övertids- och nyanställningsblockad från och med den 9 september och slår, enligt Johansson, till exempel mot Kallax flygplats, där bristen på elektriker gjort att övertid är vanlig. Han tror inte att de varsel som nu lagts påverkar andra yrkesgrupper i byggbranschen i särskilt stor omfattning.
– Men redan i nästa vecka kommer vi att lägga varsel om mer konkreta stridsåtgärder, säger Jan Johansson.
Byggnads och Målarna, som också är inne i förhandlingar om nya kollektivavtal, träffade Elektrikerna i måndags för att informera varandra om förhandlingsläget på respektive håll.
Byggnads förhandlingar med Byggentreprenörerna inleddes i veckan. Nästa vecka är en ny omgång förhandlingar inplanerade.
– Nu har vi preciserat våra krav. Nästa vecka får vi reaktioner. Det är för tidigt att säga något om när de nya avtalen kan ligga klara, säger Gunnar Ericson, Byggnads tillträdande förhandlingschef.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Elektriker blockerar övertid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig