info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ekopolisen specialgranskar byggsektorn

Det kommer att bli svårare för skumma byggföretag i Stockholmregionen att agera ostört i framtiden.

Byggnads och Byggentreprenörerna driver frågan om att det ska skrivas in i kollektivavtalen, att alla anställda ska bära ID-bricka.
Dessutom satsar Ekobrottsmyndigheten extra resurser på att granska branschen.
I Stockholm finns en enhet där handplockade poliser och åklagare med specialkunskaper arbetar. De har till uppgift att enbart utreda brott i städ- och byggbranschen. Byggnads och Stockholms byggmästarförening har bland annat stått för utbildningen av dem.
Den vanligaste typen av fiffel är att företagen använder luftfakturor, för att dölja att svarta löner betalas ut. Officiellt anlitar företagen underentreprenörer, som skickar fakturor på utfört arbete till byggföretaget. Men underentreprenören har ingen arbetskraft och fakturorna är falska. Pengarna går mellan bolagen och tillbaka till byggföretaget där svarta löneutbetalningar görs. Officiellt ser det alltså ut som om pengarna använts till att betala underentreprenörer.
-Vi inriktar oss på levande bolag och pågående brottslighet. Bland annat får vi tips från finanspolisen när misstänkt stora uttag av kontanter görs. Vi får också tips från skattemyndigheten. En av våra metoder är att göra oanmälda arbetsplatsbesök, säger chefsåklagare Stefan Lundberg, som har det övergripande ansvaret för byggbranschen på Ekobrottsmyndigheten.
Han kan redan konstatera att myndighetens arbete gjort att företagare blivit mer medvetna om riskerna med att använda skumma underentreprenörer.
-Vi har fått samtal från flera olika företag. De vill veta hur de ska bete sig för att hålla sig inom de reglementen som finns.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ekopolisen specialgranskar byggsektorn

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig