info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ekonom: "Det kommer bli spänningar"

Kris i pappersindustrin, Nokias kollaps och minskad export till Ryssland. Eero Lehto, ekonom och prognoschef på Löntagarnas forskningsinstitut, reder ut varför den ekonomiska krisen har drabbat Finland.

1. Varför har Finland hamnat i en ekonomisk kris?
– Vi har haft tre saker som påverkar oss negativt. Det första är Nokias kollaps som har haft negativ inverkan på ekonomin. Det andra är krisen i pappersindustrin som började 2006 och var som djupast 2008. När vi återhämtade oss kom chocken med den ryska exporten. På grund av handelssanktionerna mot Ryssland gick det inte att exportera varor till Ryssland, särskilt finska mjölkprodukter. Förra året sjönk exporten till Ryssland med 32 procent.

Läs mer: Lönerna pressas nedåt i Finland

2. Vad betyder det att Finland har euron som valuta?
– Det har varit väldigt dåligt för Finland. Om vi hade haft en egen oberoende valuta hade vi kunnat devalvera snabbt, redan under krisåren 2008 och 2009. En devalvering gör att exporten ökar, jobben blir fler och inflationen går upp.

3. Vilka grupper i samhället är värst drabbade av krisen?
– Mjölkbönderna, eftersom deras inkomster har sjunkit på grund av att den ryska exporten gått ner. Människor med låga inkomster är också drabbade av krisen.

4. Påverkas vanliga löntagare av uppgörelsen mellan fack och arbetsgivare?
– Den har en negativ påverkan på privatkonsumtionen. Det kommer också att bli spänningar på arbetsmarknaden mellan fack och arbetsgivare. De tror att de har köpt lite fred, men det kommer att bli nya problem när de ska förhandla lönerna 2018.

5. Hur ser framtiden ut i Finland?
– Finland har mycket potential och det kommer att bli normalt igen. BNP kommer att bli bättre i år än förra året, ungefär plus en procent. Arbetslösheten kommer att öka lite, men vi förväntar oss att det ska bli bättre. Investeringarna i byggproduktionen ökar, vilket är en positiv utveckling.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ekonom: "Det kommer bli spänningar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig