info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ekobrottsexpert bekräftar: Ett stort problem

Enligt Pia Bergman, Skatteverkets nationella samordnare mot grov ekonomisk brottslighet, är det ett stort problem att kommuner brister i att kontrollera företag på sina byggen under pågående entreprenader.

Hon konstaterar att en kommun som inte kontrollerar en entreprenörs f-skattsedel brister kraftigt. I Botkyrka har just fakturor från ett blufföretag utan f-skatt betalats gång på gång.
– Det här är ett bra exempel på hur illa det kan gå. Betalar man dessutom till en person som saknar f-skattsedel måste man betala in skatt och arbetsgivaravgifter för den personen, annars är det ett lagbrott, säger Pia Bergman.

Saknar rutiner
Nästan sex av tio kommuner i Stockholms län saknar skriftliga rutiner för att säkerställa att krav på leverentörer följs upp. Det visar en LO-enkät som presenterades i våras. Rapportförfattarna menar att kommunerna indirekt kan bidra till fusk då de inte kontrollerar företagens ekonomi. Fackförbundet Vision presenterade förra året en undersökning som också bekräftar att kontrollen brister. Enligt den tycker endast sex procent av de upphandlingsansvariga i kommunerna att de har tillräckligt utrymme för att kontinuerligt följa upp upphandlade verksamheter.

TEXT: JENNY BERGGREN & PETER LEANDER

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ekobrottsexpert bekräftar: Ett stort problem

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig