info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ejendals stoppar handskar

Efter Byggnadsarbetarens artiklar om för höga kromvärden i handskar har tillverkaren Ejendals stoppat försäljningen av en handskmodell.

– Det gjorde vi samma dag som er andra artikel publicerades. Vi har bara fått positiva reaktioner på stoppet, säger Samuel Enqvist, vice VD på Ejendals.
I Byggnadsarbetaren nr 5 och 6 i år, berättar vi om golvläggaren Kurt Johansson som varit sjukskriven på grund av att hans skyddshandskar innehåller krom. Vi lät testa ett par handskar av märket Protega, som säljs av Ejendals.

Testerna visade att kromvärdet var mer än sju gånger för högt. Istället för de 2 milligram per kilo som är tillåtet, innehöll de 15 milligram per kilo.
Handsken Protega säljs inte längre utan det är uppföljaren, som bara kallas 113, som nu har stoppats. Anledningen är att Ejendals vill kontrollera om även den modellen har för högt kromvärde.
– Vi har ett stort ansvar att gå ut med information till användarna av våra produkter. De stora företagen har ofta skyddsingenjörer som är väl insatta i olika handskmodeller, men på mindre företag är det svårare att nå ut med information.

Den närmaste tiden
kommer Ejendals att skicka ut en broschyr till 6 000 byggföretag där de beskriver sina kromfria handskar.
Dessutom hoppas företaget på att få till bättre och hårdare kontroller av tillverkningsprocessen.
Kommer ni att testa fler handskmodeller?
– Vi håller redan på med en nytestning av hela vårt sortiment, där vi testar allt, bland annat nötning och rivhållfasthet. I det testet ingår redan ph-värde och kromhalt, så vi behöver inte göra ett extra test.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ejendals stoppar handskar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig