info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Eget klimatmöte för bygg

Just nu pågår FNs klimatmöte i Durban i Sydafrika. Målet är överenskommelser som hejdar jordens uppvärmning. Parallellt håller byggfacken en internationell konferens om klimatet.

Det är BWI (Building and wood workers international) som håller i den två dagar långa konferensen som också hålls i Durban, i anslutning till FNs klimatmöte. Drygt 60 personer från hela världen deltar. I sitt inledningstal betonade Piet Matosa, ledande person inom BWI i Afrika och Mellanöstern, behovet av att fackföreningar är involverade i klimatdebatten och bevakar att överenskommelser hålls.

Har stort ansvar

Byggsektorn spelar en betydande roll i omställning till ett mer hållbart samhälle. Byggnads kommunikationschef Matz Larsson är på plats på mötet i Durban. Han skriver på Byggnads facebooksida att byggandet i världen står för 40 procent av allt energianvändande och att 110 miljoner människor har sina jobb i byggsektorn. Vidare skriver han att utgångspunkten för BWIs konferens är att byggsektorn tjänar på att satsa på gröna jobb, att det skapar arbetstillfällen.

Svensk debatt pågår

I Sverige har man sedan länge talat om vikten av att renovera miljonprammens hus på ett sätt som minskar deras energiförbrukning. Samtidigt pågår en debatt om hur mycket energi det är rimligt att nybyggda hus får göra åt. Byggnadsarbetaren rapporterade tidigare i veckan om att företrädare för bland annat Sveriges Byggindustrier gått ut med krav på att regeringen ska skärpa reglerna. De menar att de nuvarande gränserna för energiförbrukning i nya hus ligger för högt om man ska klara EUs krav på att alla nya byggnader ska ha mycket låg energiförbrukning senast 2020.
Enligt Matz Larsson är målet med konferensen i Durban att enas runt några viktiga fackliga principer gällande omställningen av byggsektorn.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Eget klimatmöte för bygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig