info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Egenföretagare slipper böta för litauer

En 56-årig egenföretagare behöver inte betala en särskild avgift för litauer, utan arbetstillstånd, som har utfört byggnadsarbete hos honom. Enligt en dom i Norrtälje tingsrätt finns inte något anställningsförhållande mellan egenföretagaren och de två litauiska männen.

Enligt egenföretagaren kom de två litauerna till hans hem, Vätö öster om Norrtälje, eftersom de ville ha någonstans att bo.
Han tyckte att det var lämpligt att de fick arbeta för mat, husrum och hjälpa till lite i ladan som de höll på att bygga om till en syverkstad.
Enligt 56-åringen fanns inget avtal och det utgick ingen kontant ersättning för det arbete som de utförde. För polisen har litauerna berättat att de hade arbetat ungefär två veckor på gården och fick 50 kronor i timmen.
Eftersom litauerna saknade arbetstillstånd, så avvisades de av Norrtäljepolisen i mitten av december.
I förra veckan yrkade åklagaren Ewa Tvengström på att egenföretagaren ska dömas enligt brott mot utlänningslagen och sammanlagt betala en särskild avgift på sammanlagt ett basbelopp (36 000 kronor).
Men Norrtälje tingsrätts bedömning är att man inte kan anse att 56-åringen har haft de litauiska männen som arbetstagare i sin tjänst. Tingsrätten anser att det inte går att utreda vad parterna har kommit överens om.
Tingsrätten ifrågasätter också ersättningen 50 kronor i timmen, eftersom det inte funnits någon möjlighet att ställa kontrollfrågor.
Kaj Rennerskog, mätningsföreståndare på Byggnads, tycker att domen är skrattretande. Han frågar sig hur tingsrätten bara kan tro på historien, eftersom Vätö är en ö, med en broförbindelse från fastlandet.
– Om man bara ska ut och gå beger man sig inte till Vätö, som är världens ände. Men det bevisar att det finns någon form av förmedling.
– Domen bevisar också att tingsrätten inte vet något om arbetsrätt. Om det inte finns skrivna papper, men ett muntligt avtal så räknas det som en tillsvidareanställning.
Annars skulle det vara tusentals byggnadsarbetare som inte har någon anställning, säger Kaj Rennerskog.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Egenföretagare slipper böta för litauer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig