info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Egenföretagare polisanmälda

Två polska egenföretagare har polisanmälts av Byggnads i Helsingborg.

De två egenföretagarna renoverade en villa åt en man i Vejby strand i Skåne trots att de saknade arbetstillstånd.
Problemet är att ingen riktigt vet om polackerna gör sig skyldiga till något brott när de arbetar som egenföretagare utan arbetstillstånd. Det finns nämligen delade meningar om den saken.
Skattemyndigheten anser att det inte krävs något arbetstillstånd så länge personerna i fråga inte är anställda. Invandrarverket däremot, anser att arbetstillstånd visst krävs för polska egenföretagare, eftersom de inte kommer från ett EU-land.
Helsingborgsavdelningen vill nu att polisen utreder det här så fort som möjligt så att det kan bli någon klarhet i problemet. Men Björn Berg, regionalt skyddsombud i Helsingborg, är inte särskilt hoppfull:
– Vi får ingen utredning. Jag pratade med de polska killarna i tisdags och då sa de att de snart skulle tillbaka till polen för de var färdiga med jobbet. Det är väl ganska utsiktslöst att göra en utredning när killarna redan åkt sin väg, säger han.
De polska egenföretagarna upptäcktes den 14 februari i samband med att Björn Berg tillsammans med yrkesinspektionen besökte bygget i Vejby strand. Vid undersökningen visade det sig också att det polackerna, utan att tänka på säkerheten, rev eternitplattor innehållande asbest. Beställaren av byggjobbet hade dessutom struntat i arbetsmiljöplan. Också dessa två saker är anmälda till polisen.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Egenföretagare polisanmälda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig