info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Egenavgifter äter upp polska löner

Byggnads backar nu från blockadhotet mot Kvarnsvedenbygget i Dalarna. Orsak: hårda polska regler om egenavgifter. Effekten blir att polska byggjobbare nu tvingas jobba för en nettolön på 50 kronor i timmen.

Byggnads har ett avtal med det polska företaget Mostosal Pulawy att deras arbetare på Kvarnsvedens pappersbruk ska tjäna 130 kronor. Uppgifter kom sedan in som visade att de anställdas nettolöner inte blev mer än drygt 50 kronor.
Avtalsbrott misstänkte Byggnads och begärde blockad.
Mostosal har därefter förklarat att det är polska regler om egenavgifter som får de anställdas löner att sjunka. I Polen, där lönerna betalas ut, står de anställda själva för en del av till exempel pensionsavgifter och sjukförsäkringsavgifter. Pengar som i Sverige betalas in av arbetsgivaren. Enligt Byggnads har Mostosals uppgifter bekräftats av polska ambassaden i Sverige. Byggnads ser sig förhindrade att blockera företaget eftersom de egentligen bara följer polska regler.

Frågan är då varför Byggnads inte tecknar löneavtal som tar hänsyn till att egenavgifter lämpas över på anställda.
– Det skulle kunna ses som särbehandling från vår sida. Vi tecknar bara bruttolöneavtal och vi kan inte kolla reglerna för varenda land i världen, säger Christer Larsson på Byggnads i Dalarna.
Christer Larsson ser frågan som politisk. Om lönerna betalats ut i Sverige hade Mostosal varit tvungna att stå för de aktuella avgifterna.
– Det är dit vi absolut måste komma. Konkurrensen snedvrids så att i det i framtiden blir företag där kostnader kan vältras över på de anställda som får alla jobb, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Egenavgifter äter upp polska löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig