info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter löneuppgörelse – facket stämmer Skanska

Byggnads kräver i en stämning i Arbetsdomstolen (AD) att Skanska Direkt ska betala ett allmänt skadestånd. Facket menar att bolaget brutit mot kollektivavtalet.

Byggnads stämmer Skanska Direkt för brott mot kollektivavtalet. OBS! Arkivbild. Foto: Anders G Warne

Stämningsansökan i AD handlar om en löneuppgörelse i Byggnads region Västerbotten i början av 2020. Facket menar att Skanska Direkt inte följt en rikstäckande överenskommelse från 2011 som gäller för byggservice. Enligt den ska löneöverenskommelser som omfattar flera arbetsplatser inom samma organisatoriska enhet på ett företag ske mellan bolaget och Byggnads region.

Nu menar Byggnads att Skanska Direkt inte följt det avtalet. Detta genom att i februari 2020 teckna en överenskommelse med en representant för arbetslagen, en sammankallande medbestämmande-ledamot (MB). I den förhandlingen kom de överens om prestationslön på flera av bolagets arbetsplatser inom distrikt Västerbotten. Detta menar alltså förbundet är fel då förhandlingen skulle godkänts centralt.

Jacob Birkeland, presschef på Skanska.

Byggnads stämmer därför Skanska Direkt på 50 000 kronor för brott mot kollektivavtalet.

När Byggnadsarbetaren ringer upp Skanska Direkt i Västerbotten hänvisar de till Skanskas pressavdelning.

Presschefen Jacob Birkeland:

– Vi bekräftar att Skanska Direkt nyligen har mottagit en stämningsansökan från Byggnads. Vi avböjer att nuläget kommentera sakfrågan vidare givet den process som pågår. Löneöverenskommelsen som berörs i tvisten har framtagits i nära samverkan, och våra medarbetare är nöjda med överenskommelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter löneuppgörelse – facket stämmer Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig