info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter bostadskraschen – då vänder det

Bostadsbyggandet har snabbt gått från historiskt höga siffor till bottennivåer. Osäkerheten framåt är stor, men en ny rapport slår fast när det kan vända uppåt igen.

Byggandet av bostäder i landet har minskat från 71 000 under toppåret 2021 till årets förväntade 27 000. Nedgången kommer fortsätta även nästa år. Då blir det 21 500 nya hem, enligt Boverket.

En dyster framtid alltså, men det finns hopp. Konjunkturinstitutet (KI) skriver visserligen i en dagsfärsk rapport om att Sverige går in i en lågkonjunktur i år som dessutom fortsätter nästa år.

Läs också Sjuk på semestern? Då kan du göra så här

En bransch som drabbas hårt av nedgången är bygg. Och då framför allt bostadsbyggande som påverkas direkt av räntekänsliga svenska hushåll.

Viljan att satsa slantar i nya bostadsprojekt började minska under det tredje kvartalet 2022. Sedan dess har investeringarna fallit snabbt. En utveckling som KI tror fortsätter i år och i början av nästa år.

Men det är sedan hoppet kommer, under hösten 2024. Då tror nämligen KI att  bostadsinvesteringarna återigen börjar att öka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter bostadskraschen – då vänder det

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig