info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dykare vill ha nytt lönesystem

Nytt lönesystem. Utbildning för yrkesdykare och nytt yrkesbevis. Det var några av de frågor som diskuterades i helgen när Sveriges yrkesdykares rikssammanslutning, SYR, hade årsmöte.

En del yrkesdykare tjänar under 110 kronor i timmen när de arbetar på land och inte dyker.
– Jämför detta med andra snickare som tjänar 145 kronor i timmen. En del företag använder numera dykarna som billig arbetskraft på land, säger Torbjörn Andersson, sekreterare i SYR.

Yrkesdykare arbetar både på land och under vatten. För många av dem motsvarar antalet dyktimmar under vatten högst två arbetsdagar per vecka. Det innebär att lönen på land är viktig.
– Vi vill ha lika hög lön som yrkesarbetarna på land, och sedan ett tillägg för att allt som vi kan göra under vatten. Vi vill ha ordentligt betalt för våra specialkunskaper, säger Torbjörn Andersson.
Professionella dykare med yrkesbevis har en bred kompetens: de kan borra, spränga, formsätta, armera, svetsa och gjuta – under vatten.

Yrkesdykarna förbereder nu en motion som ska skickas till Byggnads inför årets avtalsrörelse. Motionen föreslår en bättre grundlön än avtalets 103 kronor, men också en förbättring av det så kallade dyktillägget. Yrkesdykarna vill ha betalt för hela dagar, så att inte bara enstaka dyktimmar omfattas av tillägget.
– På mitt företag får vi till exempel 50 kronor mer per timme för hela arbetsdagen, även om vi bara hoppar i vattnet en gång den dagen. Så borde det se ut på hela arbetsmarknaden, bland annat för att undvika snedvriden konkurrens, säger Torbjörn.

Andra frågor som diskuterades på årsmötet var yrkesbeviset för dem som har full kompetens. Medlemmarna vill ha en yrkeslegitimation, ett ID-kort, som ska användas i hela branschen i stället för en bok med stämplar, bland annat för att tydliggöra vilka dykare som har en komplett utbildning.
Mötet diskuterade också yrkesutbildningen.
– Det finns ett behov av en riktig yrkesdykarutbildning, vilket redan finns i alla andra EU-länder, men inte i Sverige, säger Torbjörn.
Idag bygger yrkesdykarna upp sin kompetens genom att gå på företagsförlagda lärlingsutbildningar.

En annan fråga som togs upp var CE-märkning av dykutrustning. Det finns inget system för CE-märkning idag.
SYR fick många nya ansikten i den nyvalda styrelsen: Ordförande: Christian Nielsen (ny). Vice ordförande: Patrik Bergsman (ny). Sekreterare: Torbjörn Andersson. Kassör: PO Rundqvist (ny). Styrelseledamot: Royne Wretling (ny). Suppleant: Lennart Puxon (ny). Revisor: Johan Eriksson (ny).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dykare vill ha nytt lönesystem

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig