info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Drömmen om Islandsjobb demonterad

"Hej. Jag är en av de 18 som åkte till Island i september. Jag kan demontera drömmen." Så skriver Jan Jensen i ett brev till Byggnadsarbetaren.

Jan Jensen åkte till Island för att skriva kontrakt på jobb för företaget Istag. Han hoppades på ett kontrakt med tolv dagars arbete följt av nio dagars ledigt, en lön på 130 svenska kronor per timme samt fri kost och logi.
Kontakten mellan de svenska byggnadsarbetarna och två isländska företag hade förmedlats av Jon Eliason, som driver ett eget byggföretag på Island.
– De åkte hit för att skriva kontrakt. Villkoren var att de skulle vara här i sju veckor och sedan få en fri hemresa. Att de själva hade en annan uppfattning beror på en missuppfattning, säger Jon Eliason.
De 18 byggnadsarbetare som åkte i september är, enligt Jan Jensen, nöjda med arbetet och boendet. Däremot pågår det förhandlingar om villkoren för hemresor, övertidsersättning och arbetsschema.
På företaget Byggdaverk, där det arbetar svensk arbetskraft, får de anställda fri hemresa efter tre månader. Enligt Jon Eliason är förhandlingsläget för svenskarna bra. Han tror att de kan få ner tiden mellan de fria hemresorna till fyra till fem veckor.
– Sedan återstår det för svenskarna att övertyga arbetsgivarna om fördelen med ett schema med tolv arbetsdagar följt av nio lediga dagar, säger han.
Övertidsersättning ska utgå enligt isländskt kollektivavtal. Men arbetsgivaren ansåg att ersättning för övertid var inbakad i de 130 kronor per timme som utlovats. Hittills har svenskarna lyckats förhandla sig till 1 500 kronor i en klumpsumma för övertidsarbete de första sju veckorna.
Enligt Jon Eliason är lönen för isländska byggnadsarbetare närmare 150 svenska kronor per timme i genomsnitt. Han tror därför att de svenskar som åkt kan förhandla till sig bättre villkor än vad som nu gäller.
Svenskarna som åkte i september hade sett ett utkast till kontrakt. Normalt, till exempel vid jobb i Norge, råder Byggnads medlemmar att inte åka utan ett påskrivet kontrakt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Drömmen om Islandsjobb demonterad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig