info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dramatisk ökning av byggarbetslösheten

Antalet arbetslösa byggnadsarbetare steg kraftigt under december. Totalt är nu 9,4 procent av byggnadsarbetarna arbetslösa, vilket motsvarar 9 179 personer. - Jag tror att det kommer att se betydligt värre ut om några månader. Då kan arbetslösheten ligga på 20 procent, säger Gunnar Dahlberg, chef på Byggnads a-kassa.

Uppgången i december är den största på flera år. Och detta efter november månad som även den visade på en kraftig ökning av antalet arbetslösa.
Under december månad var 9,2 procent av landets byggnadsarbetare öppet arbetslösa. Det är en uppgång med 3,8 procentenheter jämfört med samma månad 2007. Andelen som var sysselsatta genom åtgärdsarbete minskade under perioden med 0,4 procentenheter och är nu nere på 0,2 procent.
Under det senaste året har arbetslösheten stigit i samtliga län. Mest i Blekinge med 8 procentenheter och minst på Gotland med 0,9 procentenheter. I tio av de 21 länen har man nu en öppen byggarbetslöshet på över 10 procent. Störst andel utan jobb har man i Blekinge där 16,4 procent är utan arbete. Lägst är arbetslösheten i Stockholm med 4,6 procent.
– Utan tvekan börjar de varsel som lagts under hösten att slå igenom. Tidigare har det mest varit varsel från de små byggbolagen som påverkat siffrorna, men nu börjar även nedragningarna från de stora bolagen att märkas, säger Gunnar Dahlberg.
Han är förvånad över den snabba förändringen i branschen.
– Vid tidigare konjunkturnedgångar har avmattningen gått långsammare och det har varit en eftersläpning där byggbranschen påverkats först i ett senare läge. Men denna gång slår det snabbt även mot byggsektorn, säger Gunnar Dahlberg.
Han tror att ganska många mindre bolag sagt upp fler än nödvändigt med tanke på alla helgdagar som inföll under jul och nyår. Gunnar Dahlberg tror att det blir hårda tider framöver.
– Jag får hela tiden signaler om att det är många varsel. Bland annat har vi noterat att många små bolag med en handfull anställda väljer att säga upp samtliga anställda. De har helt tomt i sina orderböcker.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dramatisk ökning av byggarbetslösheten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig