info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Domstol kan stoppa Byggnads blockad

Byggnads blockad mot skånska Huskoncept kan stoppas redan nästa vecka. Arbetsdomstolen AD väntas då yttra sig kring om blockaden är laglig.

I början på januari stämde Huskoncept Byggnads. Företaget hävdar att blockaden som riktats mot dem strider mot såväl EU:s frihandelsavtal med Polen som paragraf 41b i medbestämmandelagen (MBL).
Det var i höstas som Byggnads lade en blockad mot Huskoncept sedan de vägrat teckna kollektivavtal. Huskoncept hade under en period använt polska arbetare som Byggnads anser är att betrakta som anställda.
I väntan på rättegång har Huskoncept krävt att AD avger ett så kallat interimistiskt yttrande. Det vill säga att man tar ett tillfälligt beslut innan man definitivt avgör frågan i rättssalen. Det är detta yttrande som förväntas komma i nästa vecka.

Byggnads anser att de grunder Huskoncept bygger sin stämning på är svaga.
– Paragraf 41b i MBL säger att blockad inte får riktas mot familjeföretag eller enmansföretag, men Huskoncept är ett flermansföretag, säger Sven Erfors, Byggnads advokat.
EU:s så kallade associeringsavtal med Polen, som medger att Polska företag får etablera sig i Sverige, anser Sven Erfors inte hör hemma alls i målet.
– Byggnads hade agerat på samma sätt även om Huskoncept använt sig av svensk arbetskraft, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Domstol kan stoppa Byggnads blockad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig