info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Domstol avgjorde ställningsstrid

En strid mellan ställningstillverkarna MonZon och Layher har avgjorts i Högsta domstolen. MonZon har rätt att använda en bild där deras ställning används tillsammans med en ställningsdel från konkurrenten.

Layher har anklagat MonZon för varumärkesintrång. Orsaken är att MonZon i sina produktkataloger under flera år använt en bild som visar en MonZon-ställning, där en komponent från Layher blandats in. Denna del är också märkt med en dekal där det står Layher.
Layher anser att detta är varumärkesintrång och ville att MonZon skulle förbjudas att använda bilden samt, att företaget skulle betala ersättning för att man använt bilden tidigare.
I tings- och hovrätt har domarna gått Layhers väg. Men Högsta Domstolen väljer att döma till MonZons fördel. I domen anser man inte att det är fråga om något varumärkesintrång och heller inte att bilden innebär någon risk för skada på Layhers varumärke. Layher kommer nu att få ersätta konkurrentens rättegångskostnader i samtliga instanser.

Konkurrens mellan fabrikaten

Denna dom är en del i en flerårig strid mellan de båda ställningstillverkarna.
Layher var först på marknaden med den här typen av ställning som senare också Monzon börjat tillverka, sin variant av.
Arbetsmiljömässigt är det bara i vissa fall tillåtet att blanda ställningar av olika fabrikat. Villkoret är att inte någon del i ställningen får hålla sämre kvalité. Detta ska beräknas och dokumenteras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Domstol avgjorde ställningsstrid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig