info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dömd för att ha burit arbetskniv

Plattsättaren bar kniven i arbetsbyxorna då polisen grep honom. Det var sen kväll och han skulle möta en man som skulle be hans flickvän om ursäkt. Hovrätten har dömt till dagsböter.

Den 25-årige plattsättaren åkte till sin flickvän och åt middag på vägen hem från jobbet. I höger sida på byxorna hängde arbetskniven. Att han inte lämnade den på jobbet har han förklarat med att han skulle arbeta på annan plats nästa dag.
Senare på kvällen åkte mannen med flickvännen och två kompisar för att möta en man som, enligt plattsättaren, ville be flickvännen om ursäkt för att han varit otrevlig mot henne. Kniven hängde fortfarande i byxorna.
Väl på mötesplatsen dök polisen upp i stället och grep plattsättaren, han var misstänkt för försök till utpressning. I höstas testade tingsrätten om det var ett brott mot knivlagen att han fortfarande bar kniv då han greps i sin bil. Plattsättaren friades, med hänvisning till att hantverkare har rätt att bära kniv till eller från arbetet.
Men nu har hovrätten ändrat domen och dömt mannen till 50 dagsböter på 170 kronor.
Enligt hovrätten var det visserligen befogat att ha med kniven till flickvännen, på väg hem. Men när han sedan gav sig iväg på ett ärende som varken hade anknytning till arbetet eller låg på den egentliga vägen hem borde kniven inte varit med. Särskilt inte som de skulle träffa en man som flickvännen haft en konflikt med. Enligt hovrätten blev straffet dagsböter just för att kniven påträffades under omständigheter där det förelåg risk för att den skulle komma till brottslig användning.
Enligt knivlagen får man inneha kniv på allmän plats om innehavet med hänsyn till dess art, innehavarens behov och övriga omständigheter är befogat.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dömd för att ha burit arbetskniv

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig